Jak rozpalić grilla

Wydawać by się mogło, że rozpalanie grilla to nic trudnego. Jednakże, okazuje się, że większość osób robi to przynajmniej do pewnego stopnia nie tak jak się powinno.

Odpowiednie ustawienie grilla

Wiele osób nie zwraca zbyt bacznej uwagi na to, gdzie ustawia się z grillem. Okazuje się natomiast, że jest to bardzo ważne, gdzie się go rozpala. Oczywiście, czasami wybór jest bardzo ograniczony. W przypadku betonowych, czy murowanych grillów w zasadzie w ogóle nie ma wyboru. Jednakże, jeśli posiada się grill przenośny, to można zdecydować gdzie się z nim ustawić.

Niewątpliwie, przede wszystkim trzeba stanąć w miejscu, w którym nie wieje wiatr. Jeśli akurat jest wietrzny dzień, jest to szczególnie istotne. Jednakże, nawet gdy powiewy są słabe mogą sprawić wiele kłopotu. Chodzi o to, że nie da się grillować, gdy wiatr co chwila gasi palący się węgiel.

Trzeba więc szukać miejsc, które zasłonięte są na przykład przez krzaki. Ponadto ,ważne jest ustawienie grilla w kierunku przeciwnym do kierunku wiatru.

Uwaga na dym

Okazuje się, że ustawienie grilla ważne jest również z innego względu. Chodzi o to, aby ustawić się tak, by dym nie leciał tam, gdzie nie powinien. Oczywiście nie powinien lecieć w kierunku biesiadników. Nie jest przecież przyjemnie grillować, jeśli wszędzie naokoło jest dym.

Ponadto, należy też uważać na to, aby nie uprzykrzać życia osób nie biorących udziału w biesiadzie. Chodzi tu rzecz jasna zwłaszcza o sąsiadów, dla których dym z grilla może być uciążliwy. Trzeba więc trzymać się raczej z dala od posesji sąsiadów.

Przygotowanie grilla

Aby przyjemnie grillować ważne jest odpowiednie przygotowanie urządzenia, czyli grilla. Przede wszystkim ,trzeba go dokładnie wyczyścić. Kiedy już się to zrobi i grill jest suchy można rozpocząć rozkładanie węgla na dnie grilla. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że zdecydowanie najlepszym wyborem jest węgiel drzewny. Dobrze się on pali, a ponadto uważa się, że jest najbezpieczniejszy dla zdrowia.

Użycie rozpałki

Oczywiście, oprócz węgla koniecznie trzeba użyć również odpowiedniej rozpałki. Najlepiej, jeśli jest to rozpałka płynna. Jeśli posiada się rozpałkę płynną, należy polać nią węgiel. Następnie można podpalić oblany węgiel i czekać, aż zacznie mocno się palić.

Wiele osób, które rozpalają grilla po raz pierwszy odczuwa strach w momencie, gdy węgiel zaczyna mocno się palić. Jednakże, tak właśnie powinno być węgiel powinien zacząć bardzo mocno się palić. Koniecznie trzeba przeczekać aż węgiel nieco się wypali i ogień się zmniejszy. Wtedy można przejść do następnych czynności.

Warto zauważyć, że jeśli nie ma się płynnej podpałki cała procedura wygląda nieco inaczej. W takim przypadku najpierw rozkłada się na dnie grilla rozpałkę, a dopiero potem wkłada się tam węgiel.

Mieszanie węgla

Do grillowania absolutnie niezbędne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Chodzi oczywiście o łopatkę do mieszania węgla. Kiedy węgiel już nieco się wypali i ogień jest mniejszy, a właściwie węgiel tylko się żarzy, trzeba go wymieszać. Robi się to po to, aby cały użyty węgiel się żarzył. Również kiedy na ruszcie jest już jedzenie co jakiś czas trzeba delikatnie ruszać węglem, gdyż jak się tego nie robi to niektóre kawałki węgla po prostu całkowicie gasną przez co jedzenie grilluje się nierównomiernie.

Ponadto, na początku, jak i później od czasu do czasu trzeba delikatnie dmuchać na węgiel i podpałkę. Jest to niezbędne, ażeby węgiel dobrze się palił.

Zdrowe grillowanie

Bardzo istotną kwestią jest aby dbać o zdrowie grillując. Można to robić na przykład poprzez wybór odpowiedniego drewna i odpowiedniej podpałki. Jak już wcześniej napomknięto, zdecydowanie najbardziej godny polecenia zdaje się być węgiel drzewny. Uważa się, że w dymie powstającym z palenia właśnie tego rodzaju węgla nie ma zbyt wiele szkodliwych pierwiastków. Oczywiście, każdy węgiel wytwarza pewne ilości niezbyt zdrowych pierwiastków, jednak w przypadku tego typu węgla jest ich stosunkowo mało.

Ponadto, trzeba koniecznie pamiętać o tym, aby używać tylko profesjonalnej, wysokiej jakości podpałki. Wiele osób, jako podpałki tak naprawdę używa wszystkiego, co tylko wpadnie im w ręce. Często są to na przykład jakieś zużyte, stare gazety kolorowe lub czarno-białe. Okazuje się natomiast, że zarówno kolorowe jak i czarno-białe gazety zupełnie nie nadają się do tego, aby palić je na grillu. Chodzi o to, że w farbie drukarskiej, jak również w tuszu drukarskim jest wiele substancji, które mogą mniej lub bardziej poważnie zaszkodzić zdrowiu człowieka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *