Grill żeliwny czy stalowy

Jest wiele rodzajów grillów. Najpopularniejsze są oczywiście niewielkie grille przenośne. Wiele osób jednak decyduje się także na samodzielne budowanie grilla. Ponadto, warto tez omówić podział grillów ze względu na materiały, z których się je wykonuje. W tej kwestii dominują zdecydowanie stal i żeliwo.

Grill stalowy

Niewątpliwe, grillując przy grillu ze stali można być spokojnym o jego wytrzymałość. Wynika to z tego, że jest to materiał, który uważany jest za jeden z najmocniejszych. Jest to bez dwóch zdań jeden z najmocniejszych metali.

Co więcej, przy całej tej swojej wytrzymałości, stalowe grille są stosunkowo lekkie. Dlatego też, świetnie sprawdzają się jako grille wiszące. Dlaczego akurat grille wiszące powinny być zrobione ze stali? Rzecz w tym, że aby grillować przy grillu wiszącym trzeba w jakiś sposób umieścić komorę z przygotowywanym na grillu jedzeniem wysoko and ziemią. Oczywiście, ażeby to zrobić, trzeba podnieść grill. Jeśli byłby on ciężki, byłoby to niezwykle trudne zadanie. Jeśli jednak jest lekki nie ma żadnego problemu z tym, aby umieścić go nad ziemią. Ponadto, jeśli waga grilla jest niewielka można spokojnie grillować nie martwiąc się, że grill spadnie z haka czy z łańcucha.

Rdzewienie stali

Jak wspomniano, stal jest lekka, a przy tym bardzo wytrzymała. Czy jest to więc idealny materiał do budowy grilla? Niestety, ma on również swoje wady. Przede wszystkim, stali bardzo łatwo chwyta się rdza. Z tego też względu, jeśli zostawi się po umyciu mokry grill może po krótkim czasie dojść do korozji. Jak się jednak okazuje, są sposoby na to, by tego uniknąć.

Przede wszystkim oczywiście należy dbać o stalowy grill. Jeśli suszy się go po umyciu i dba się o to, aby nigdy nie był zbyt długo mokry to rdza tak szybko się nie pojawia. Ponadto, można kupić grill ze stali pokrytej cynkiem. Zabieg, jakim jest pokrywanie stali cynkiem jest bardzo popularny i wykonuje się go właśnie po to, aby zapobiec korozji. Ponadto, cynk dodatkowo jeszcze zwiększa wytrzymałość stali, co również bez wątpienia nie jest bez znaczenia.

Stal malowana

Czasami, grille ze stali są malowane. Wydaje się, że nie warto kupować takich grillów. Jeśli jednak ktoś już się decyduje na to, aby grillować przy kolorowym grillu stalowym powinien wybrać taki, który pokryty jest wysokiej jakości farbą.

Chodzi o to, że słabej jakości farba przenika do wnętrza grilla, przez co jedzenie z takiego grilla jest po prostu niezdrowe. Wyższej jakości farba raczej nie przenika tak łatwo do komory oraz w ogóle zawiera mniej szkodliwych substancji. Dlatego też, jeśli koniecznie chce się mieć malowany grill to trzeba starannie go wybrać i upewnić się, że farba, którą został on pomalowany jest absolutnie najwyższej jakości. Warto też sprawdzać, czy dany grill ma wszystkie atesty, które są dowodem tego, że jest on bezpieczny dla zdrowia.

Grill żeliwny

Alternatywą dla grilla ze stali jest ten, który zrobiony jest z żeliwa. Czy jest on lepszy od stalowego? Wydaje się, że nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko tak naprawdę zależy od tego pod jakim kątem porównuje się te dwa grille.

Niewątpliwie, żeliwo jest o wiele cięższe niż stal. Sprawia to, że przenoszenie żeliwnych przedmiotów jest bardzo trudne i wymaga dużej krzepy. Dlatego też, żeliwny grill nie jest raczej grillem przenośnym. Dla wielu osób to jednak nie problem, gdyż lubią grillować zawsze w tym samym miejscu. Jednakże ci, którzy lubią zmieniać lokalizację nie powinni raczej decydować się na żeliwo.

Ponadto, niewątpliwie, w przypadku wiszących grillów raczej nie skorzystamy z żeliwa. Wyniesienie na kilka metrów do góry żeliwnego przedmiotu takich rozmiarów jak grill to prawdziwa udręka. Lepiej więc zdecydować się tym przypadku na wspomnianą wcześniej stal.

Wytrzymałość żeliwa

Jeśli chodzi o wytrzymałość żeliwa, to jest ona bardzo duża. Niektórzy uważają, i tak też wskazują parametry żeliwa, że jest to materiał mocniejszy od stali. Z drugiej jednak strony wszystko zależy od tego z jaką stalą porównujemy żeliwo .Nie każda bowiem jest tak samo mocna. Najsilniejsza stal może śmiało konkurować z żeliwem. Generalnie jednak oba materiały są bardzo wytrzymałe, więc ta cecha nie powinna raczej być decydująca jeśli chodzi o wybór jednego z tych grillów.

Czy żeliwo jest zdrowsze?

Niektórzy uważają, że przygotowywanie potraw w żeliwie jest zdrowsze niż w stali. Czy jednak jest to prawda? Wydaje się, że nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy. Ponadto, faktem jest, że tak naprawdę ważniejsze jest to jakiej podpałki się używa i w jaki sposób przygotowuje się grillowane jedzenie, a nie to z jakiego materiału wykonany jest grill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *