Grill gazowy czy węglowy który zdrowszy

Nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że Polacy kochają grillować. Robią to praktycznie wszędzie, na działkach, przed domem, czy też nad jeziorem. Czy jednak grillowane jedzenie jest zdrowe? Okazuje się, że wiele zależy od tego, jakiego używa się grilla. Czy lepszy jest ten węglowy, czy może jednak gazowy? Wybór nie jest zbyt oczywisty.

Opary smażonego tłuszczu

W przypadku grilla węglowego największym problemem wydają się być opary smażonego tłuszczu. Nie od dziś wiadomo, że smażony tłuszcz to generalnie raczej nic dobrego dla naszego zdrowia. Okazuje się, że same opary również mogą być szkodliwe i to bardzo.

Opary pochodzą przede wszystkim z tłuszczu, który z przygotowywanych potraw skapuje na węgiel. Na gorącym węglu stale się podgrzewa i paruje. W oparach tych niestety znajduje się mnóstwo bardzo szkodliwych substancji. Oczywiście bardzo niewskazane jest wdychanie tego typu oparów. Jednakże, są one problemem nie tylko dla osób, które aktualnie przebywają w okolicy grilla. Jeśli chodziłoby tylko o to, wystarczyłoby trzymać grilla z dala od biesiadników i byłoby po problemie. Niestety, opary przenikają również do przygotowywanego jedzenia. Z tego tez względu, szkodliwe pierwiastki obecne w oparach zjada każdy, kto spożywa jedzenie z tego typu grilla.

Czy należy unikać grilla węglowego?

Jak wspomniano, problemem w przypadku grilla węglowego jest parowanie tłuszczu. Jednakże, są również inne problemy. jak na przykład szkodliwe substancje wydzielane przez sam spalający się węgiel. Czy oznacza to, że w ogóle nie warto grillować przy pomocy grilla węglowego? Czy zawsze jest on zły i niezdrowy? Wydaje się, że wbrew pozorom niekoniecznie.

Wysokiej jakości węgiel

Niewątpliwie, rozwiązaniem problemu może być kupno wysokiej jakości węgla. Jeśli korzysta się z wysokiej jakości węgla, gdy go spalamy nie wydostaje się z niego tak wiele szkodliwych substancji. Ostatnimi czasy poleca się jedynie węgiel drzewny. Uważa się, że jest on absolutnie najzdrowszy i lepiej po prostu nie korzystać z żadnego innego rodzaju węgla. Oczywiście, tego typu węgiel przeważnie jest nieco droższy, ale przecież nie warto oszczędzać na własnym zdrowiu.

Nie bez znaczenia jest również to, jak wiele tłuszczu skapuje na węgiel. Okazuje się, że można nieco zapanować nad spływającym tłuszczem. Szczególnie nowoczesne grille pozwalają to dosyć skutecznie kontrolować. Jednakże, trzeba pamiętać o tym, że nie da się tego problemu rozwiązać w stu procentach.

Czy grill gazowy jest lepszy?

Alternatywą dla grilla węglowego jest ten, który pracuje na gazie. W tym przypadku przede wszystkim nie ma problemu ze spływającym tłuszczem. Po pierwsze, nie ma tutaj węgla, więc tłuszcz nie ma na czym się spalać. Po drugie, w większości grillów gazowych są specjalne pojemniki, do których spływa tłuszcz. Z tego też względu w ogóle on nie paruje.

Smakosze grillowanych potraw

Niewątpliwie, smakosze jedzenia z grilla raczej nie uznają grilla gazowego. Wynika to przede wszystkim z tego, iż uważają oni, że potrawy powinny przeniknąć palonym węglem. Oczywiście, nie sposób zaprzeczyć, że nadaje to interesującego aromatu potrawom. Jednakże, bez dwóch zdań odbywa się to kosztem zdrowia.

Ważny nie tylko typ grilla

Bez dwóch zdań, dla zdrowia znaczenie ma nie tylko to na jakim typie grilla przygotowuje się potrawy. Ważna jest jakość wykonania grilla, użyte do tego materiały, rodzaj użytej podpałki i wreszcie sposób przygotowywania potraw na grillu.

Jeśli chodzi o jakość wykonani i materiały, największym problemem jest farba na grillu. Niektóre grille są malowane farbami, których składniki niestety przenikają do potraw na grillu. Dotyczy to przede wszystkim niskiej jakości sprzętu, który zawiera niskiej jakości farbę. Te lepsze farby bowiem nie przedostają się w tak dużym stopniu do jedzenia. Ponadto, posiadają one również o wiele mniej szkodliwych substancji.

Nie bez znaczenia jest również podpałka jakiej się używa. Niektórzy używają jako podpałki dosłownie wszystkiego co wpadnie im w ręce. Bardzo złym pomysłem jest na przykład korzystanie z gazet. Niezależnie od tego ,czy są to gazety kolorowe czy czarno-białe, lepiej ich nie używać do grillowania. Problem z gazetami jest taki, że gdy się palą, parują z nich szkodliwe dla zdrowia substancje zawarte w farbie drukarskiej czy też w tuszu drukarskim.

Co więcej ,wiele osób popełnia duże błędy podczas przygotowywania potraw z grilla .Rzecz w tym, że na przykład dorzucają oni rozpałkę, gdy jedzenie jest już na ruszcie. Absolutnie nie powinno się tego robić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *